Duurzamer wonen: zo doe je het

Steeds meer mensen zijn bezig met het milieu en hoe ze daar zelf een verandering in kunnen brengen. Aan je ecologische voetdruk denken en daar rekening mee houden kan dus ook op steeds meer manieren. Steeds meer mensen scheiden hun afval, kopen minder kleding, denken aan hun plastic gebruik. Ook in het huis is het absoluut mogelijk om rekening te houden met hoeveel energie je gebruikt en vooral is het vrijwel altijd mogelijk om je energiegebruik ook te verminderen. Het kan voelen als een obstakel, of in ieder geval als een drempel, maar het is een stuk makkelijker dan je denkt. Hier zijn een paar manieren voor jou om de natuur een handje mee te helpen.

Minder lang douchen

Lekker lang douchen is heerlijk maar het is een van de grootste energie gebruikers momenteel. Vooral in de rijkere landen zie je dat mensen soms de neiging hebben om een halfuur te douchen. Dit kost ontzettend veel energie want ga maar na: als jij het doet, hoeveel anderen zullen het dan niet ook doen? Een goede reden dus om hier eens over na te denken wanneer je de douche in stapt. Alles wat je doet in de douche, kan waarschijnlijk ook in vijf minuten in plaats van een halfuur. En denk maar zo: het scheelt jou ook een hoop tijd!

Zonnepanelen

Je kunt je huis ook aanpassen zodat je op een andere manier gebruik kan maken van je energie. Zonnepanelen laten plaatsen wordt steeds populairder en maakt een enorm verschil in je energiegebruik en daarom niet alleen op je ecologische voetafdruk, maar ook op je rekening aan het einde van de maand. Dit is een investering die het absoluut waard is als je bezig bent met het milieu. Het kost wat in het begin, maar je bespaart op lange termijn ook ontzettend veel geld. En de natuur helpen door gebruik te maken van de zon: het is een win win situatie!

Plaatselijk verwarmen

Het kan heel normaal voelen om het hele huis warm te willen hebben. Ga je slapen, dan wil je een verwarmde slaapkamer. En toch is dit eigenlijk helemaal niet nodig. Als je plaatselijk verwarmd gebruik je veel minder energie en je hebt het waarschijnlijk niet eens door omdat je de meeste tijd toch maar in één bepaalde ruimte doorbrengt. Natuurlijk kun je de woonkamer en de keuken verwarmen, maar besluit eens boven de verwarmingen uit de houden en je zal merken dat je er binnen de kortste tijd gewend aan bent.