Spieren kweken

Ruim 3 miljoen Nederlanders gaan naar de sportschool in Nederland. En hier valt dan alleen fitness onder en geen andere teamsporten of individuele sporten. Dit is natuurlijk een heel groot aantal. Sommige mensen doen het om gezond te blijven en om iets van beweging te hebben. Anderen nemen het een heel stuk serieuzer en willen echt voor spieropbouw gaan. Als je dit laatst geval bent is deze blog wel wat voor jou! Het kweken van spieren doe je namelijk ook echt niet zomaar en moet echt bij je passen wil je je doelen kunnen bereiken. Lees snel verder voor de beste tips.

Sport routine

Als je je lijf serieus wilt veranderen en er alles uit halen wat er in zit zal je moeten beginnen met een vaste sport routine. Zorg dat sporten voor jou net zoiets wordt als dat je elke dag een douche neemt. Het moet er echt bij gaan horen. Maar naast 5 á 6 keer naar de sportschool gaan is voldoende rust ook zeker erg belangrijk. Want hoe gek het ook klinkt. In je rust periode geef je je spieren de tijd om weer te herstellen en om dus daadwerkelijk te groeien! Zorg ook elke dag voor voldoende afwisseling tijdens het sporten qua spiergroepen. Doe de ene dag bijvoorbeeld benen en billen, en de andere dag dan weer rug en biceps. Zo hou je er variatie in en geef je je spieren voldoende tijd om weer te herstellen voor de volgende work-out.

Voeding

Naast het velen trainen is er 1 belangrijk ding wat ook echt niet kan ontbreken tijdens het kweken van spieren. Voeding! Door je lichaam te weinig of de onjuiste voeding te geven kan het ook lastig zijn om je doelen te halen. Maak voor jezelf een voedingsschema met per uur wat je wilt eten en/of drinken. Voor mensen die erg veel sporten geldt een eiwitinname van 1,4 tot 1,7 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Maar nu denk je misschien hoe krijg ik dit op 1 dag allemaal naar binnen gewerkt. Eigenlijk kan je het beste bij elke maaltijd letten op je eiwitinname. Kies bijvoorbeeld bewust voor volkoren rijst i.p.v. witte rijst, hierdoor krijg je alweer een stuk meer eiwitten binnen. Waar ook veel eiwitten van nature in zitten zijn verse vis, rood vlees, eieren, havermout, melk en pindakaas. Mocht het je toch nog niet lukken om dit met “gewone” voedingsmiddelen binnen te krijgen kan je altijd wat extra hulp erbij nemen. Neem bijvoorbeeld elke dag een whey protein shake direct na het sporten of op een moment dat je trek begint te krijgen. In zo’n shake zit gemiddeld 20 á 25 gram eiwit. Heb je liever een dierlijk product? Kies dan voor de beef protein!