Vaccinaties voor kinderen op reis

Ga je met je kinderen op reis naar een ver land? Controleer dan altijd of het verplicht of aangeraden is om te vaccineren. Vaccinaties kunnen per land verschillen, online is veel informatie hierover te vinden. Lees hier meer over vaccinaties voor kinderen.

BMR vaccinatie

Deze vaccinatie beschermt kinderen tegen mazelen, bof en rode hond. Kinderen krijgen twee prikken, de eerste wordt toegediend op een leeftijd van 14 maanden. De tweede BMR vaccinatie krijgen kinderen als ze 9 jaar oud zijn. Het kan zijn dat deze vaccinatie in bepaalde landen verplicht is. Indien jouw kind jonger dan 14 maanden is kun je informeren bij de GGD wat de mogelijkheden zijn. Dit vaccin wordt bij 14 maanden gegeven omdat hij dan pas goed werkt. Maar in sommige landen heerst bijvoorbeeld mazelen, dan is het verstandig om eerder te vaccineren.

Malaria

De malariamug kan jouw kind gemakkelijk steken. Kies daarom voor een vaccinatie om je kind te beschermen, of kies een land waar de malariamug niet leeft. Voor kinderen is dit namelijk extra gevaarlijk, er gaan dan jaarlijks ook miljoenen Afrikaanse kinderen aan dood. Naast een vaccinatie kun je malaria ook voorkomen door DEET te gebruiken, dit is een middel waar je jezelf mee kan insmeren. De muggen haten dit middel, waardoor ze je niet zullen steken. Gebruik voor kinderen maximaal 30% DEET. Daarnaast kan kleding ook bescherming bieden, zoals een pet en dichte schoenen. 

Tuberculose

Als een kind 6 maanden oud is krijgt hij vaak een inenting tegen tuberculose. Gaan jullie naar een land waar tuberculose heerst? Dan kan het zijn dat je kind al een vervroegde inenting moet krijgen. Het is een gevaarlijke ziekte omdat 1 op de 10 mensen geen symptomen krijgt, zo kun je besmet raken door deze bacterie en er lang mee rond lopen. Het wordt overgedragen via ademhaling, bijvoorbeeld hoesten. De bacterie kan in je longen gaan zitten, maar ook in andere organen. Voorkom deze ziekte door geen slecht geventileerde ruimtes te bezoeken en let erop dat niemand in je gezicht hoest.

Conclusie

Er zijn vele ziektes in andere landen waar iedereen vatbaar voor is. Toch is het gevaarlijker voor kinderen omdat zij gevoeliger zijn voor ziektes zoals BMR, malaria en tuberculose. Controleer daarom altijd ruim voor je vakantie welke ziektes er heersen en of je je er tegen kunt laten vaccineren. Dit geldt niet alleen voor je kind, maar natuurlijk ook voor jou. Met de gegeven tips kun je naast vaccineren ook voorkomen dat je kind ziek wordt. Wil je je kind niet laten vaccineren? Kies dan voor een land waar deze ziektes niet voorkomen.