Dashcams voor vrachtwagens

Een dashcam is een camera die je boven het dashboard van je auto of vrachtwagen plaatst en die door de voorruit kan filmen. Dit kan superhandig zijn als je bijvoorbeeld een ongeval hebt gehad. Vooral voor vrachtwagens is een dashcam een essentiële tool voor de veiligheid. Ben je aan het twijfelen of het een goed idee is om een dashcam voor jouw vrachtwagen te kopen? Lees dan even verder. In dit blog vertel ik hoe een dashcam werkt en waarom het zo belangrijk is om er een te hebben voor jouw veiligheid.

Hoe werkt het?

Een dashcam vrachtwagen begint met opnemen zodra je de motor start. In het apparaat zit een AI-engine, die op basis van de beelden, het rijgedrag bestudeert van andere bestuurders op de weg. Dit kan hij scannen door specifiek rijgedrag, zoals snel optrekken of abrupt remmen te registreren. Vervolgens classificeert de AI-engine het beeldmateriaal als bijvoorbeeld een aanrijding. Doordat je het apparaat van tevoren moet koppelen aan je mobiele apparaten, krijg je na enkele minuten de video binnen in je smartphone of computer. Op die manier kun je de beelden meteen na het incident inzien en eventueel gebruiken als bewijsmateriaal voor de verzekering of politie. Wanneer je de motor uitzet stopt de dashcam met het opnemen van beeldmateriaal.

Wagenparkgegevens

Ook wanneer je een onderneming met vrachtwagens hebt is het gebruik van een dashcam superhandig en fijn! Je kunt namelijk alle vrachtwagens uit je wagenpark koppelen, waardoor je inzicht hebt op het rijgedrag van je bestuurders. Daarnaast is er een handige GPS-functie, waardoor je ook de locatiegegevens van de vrachtwagens hebt. Een goede toevoeging aan elk bedrijf met een wagenpark.

Functies

Er zijn een aantal belangrijke dashcam functies die jouw dashcam moet hebben, zodat je de beste kwaliteit beeldmateriaal kunt verzamelen en het product niet meteen stuk gaat. Ten eerste is het belangrijk dat de dashcam in HD opneemt. Dat is video met een hoge kwaliteit. Het is namelijk verstandig om videomateriaal met scherp beeld te hebben, omdat het dan wat waard is na een ongeval. Ook is het verstandig om een dashboard te hebben met een 150 graden lens, waardoor je precies ziet wat de bestuurder ziet. Tot slot wil je waarschijnlijk dat het apparaat tegen trillingen en hitte kan en dat het een grote opslag heeft, zodat je je beeldmateriaal kunt bewaren en eventueel later kunt inzien. Zorg er dus voor dat je, voordat je een dashcam aankoopt, informatie hebt over deze functies, zodat je zeker weet dat je een dashcam hebt van goede kwaliteit.