Hoe verzorg je je hond?

Als je een hond hebt is het belangrijk dat je hem goed verzorgd. Daarnaast is het ook essentieel dat je dat met de juiste (honden)producten doet, omdat deze speciaal zijn gemaakt voor honden. Wat heb je eigenlijk allemaal nodig bij de verzorging van je hond? In dit blog lees je daar meer over.

Ontwormen

Ten eerste is het belangrijk dat je je hond regelmatig ontwormt. Je hond kan namelijk te maken krijgen met spoelwormen, lintwormen, zweepwormen, haakwormen, hartwormen en longwormen. Dit kan de hond op allerlei verschillende manieren oplopen, dus het is belangrijk dat je dat regelmatig probeert te voorkomen. Wanneer je je hond namelijk niet ontwormt, kan hij te maken krijgen met verschillende klachten, zoals infecties, gewichtsverlies, jeuk en darmklachten. Ook voor je eigen gezondheid is het belangrijk om je hond te ontwormen, want bijvoorbeeld spoelwormen en lintwormen kunnen ook bij mensen voorkomen. Zorg daarom altijd voor een goede ontwormingskuur voor de hond en pas dit regelmatig toe.

Vlooien en teken

Ook vlooien en teken komen vaak voor bij honden, maar gelukkig zijn daar heel veel oplossingen voor. Als je hond een teek heeft, kun je dit weghalen met een tekentang. Zorg er wel voor dat je je hond regelmatig checkt op teken, anders weet je niet dat ze er zitten. Vlooien kun je verwijderen door het gebruik van een vlooienband, vlooienshampoo en vlooiendruppels. Vaak merk je vanzelf dat de hond last heeft van vlooien: hij is vaak aan het krabben en soms kun je ze ook zien lopen op de huid. Is de hond dus vaak aan het krabben? Zorg er dan voor dat je zijn huid even checkt, zodat je weet of hij last heeft van vlooien. Wanneer je de hond hebt behandeld is het ook verstandig om de omgeving goed schoon te maken, zodat er geen eitjes in de buurt zijn en er nieuwe vlooien ontstaan.

Wonden

Heeft de hond last van wonden of leidt hij aan een huidziekte? Koop dan een hondenjas voor je hond. Op die manier kan hij niet zichzelf krabben en heeft hij nog wel bewegingsvrijheid, in tegenstelling tot wanneer hij een hondenkap draagt. Daarnaast beperkt een hondenkap vaak het zicht van de hond, waardoor hij overal tegen aan kan lopen. Bij een hondenjas heeft de hond daar helemaal geen last van!

Andere verzorging

Naast deze verzorging zijn er ook een aantal andere dingen waar je aan moet denken. Je hebt bijvoorbeeld een nageltang nodig voor het knippen van de nagels en hondenshampoo om de hond af en toe goed te kunnen wassen.